W stopniach ° wyrażona liczba ogniw w łańcuchu, w którym każda następna osoba jest dzieckiem, rodzicem lub małżonkiem poprzedniej; wersja pełna (przy opłaconym abonamenice) pokazuje wykres powiązania; w wersji darmowej kliknięcie prowadzi do strony o danej osobie.
- JANTA-POŁCZYŃSKI Leon (1867-1961) polityk, ziemianin 2°
- KOMIEROWSKI Roman (1846-1924) polityk, pisarz historyczny 3°
- CHEŁMICKI Julian Stanisław (1825-1909) ziemianin 3°
- KURNATOWSKI Stanisław (1823-1912) ziemianin, działacz polityczny i gospodarczy 4°
- BAEHR Otton (1836-1907) ziemianin 5°
- POTWOROWSKI Edward (1793-1876) ziemianin, oficer, marszałek poznańskiego sejmu stanowego 5°
- KURNATOWSKI Zygmunt Aleksander (1778-1858) generał 5°
- KOŁYSZKO Benedykt Denis (1749/54-1834) generał 5°
- BIEŃKOWSKI Piotr Ignacy (1865-1925) profesor UJ 5°
- JURASZ Antoni Stanisław (1847-1923) profesor medycyny 6°
- POTWOROWSKI Edward Bronisław (1885-1939) ziemianin, działacz społeczny i katolicki 6°
- MIECZKOWSKI Władysław (1877-1959) adwokat, bankowiec, działacz SN 6°
- GLINKA Zygmunt (1870-1940) ziemianin 6°
- CZARNECKI Wiktor (1850-1916) ziemianin 6°
- LUBOMIRSKA Anna Maria (ok. 1743-1803) pani z otoczenia Stanisława Augusta 6°
- LUBOMIRSKI Marcin Jerzy (1738-1811) konfederat barski, generał wojsk koronnych, awanturnik 6°
- LUBOMIRSKI Jerzy Henryk (1817-1872) działacz polityczny, słowianofil, kurator literacki 6°
- BUKOWIŃSKI Władysław (1871-1927) literat, redaktor, wydawca 7°
- SYDOW Bronisław Edward Florian Józef (1886-1952) handlowiec, chopinolog 7°
- PALĘDZKI Józef Marian (1857-1940) prawnik, działacz społeczny i narodowy 7°
Notes
(Hübners) Who is Who w Polsce: Tyszkiewicz Stanisław Michał prof. dr hab. n. techn. zawód: technolog żywności. miejsce pracy: Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. edukacja: 1959 dyplom na Wydz. Fizyki UAM, 1964 dr n. rolniczych Akademii Rolniczej w Poznaniu, 1969 hablitacja w SGGW w Warszawie, 1983 prof. n. techn., 2001 prof. honoris causa Univ. Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. kariera: od 1959 Instytut Przemysłu Mięsnego w Warszawie: 1959-64 asystent, 1964-69 adiunkt, 1970-83 docent, od 1983 profesor, 1998-2002 przew. Rady Naukowej; od 1998 czł. Rady Krajowej Stow. Federacji Naukowo-Techn. NOT, 1971-72 kier. Zakł.Jakości i Higieny Produkcji Instytutu Przemysłu Mięsnego w Warszawie, od 1992 kier. Działu Jakości i Normalizacji; 1979 staż ACTIM we Francji, 1994 research associates Uniw. Stanowego New Jersey Rutgers, New Brunswick, USA; 1996-2000 czł. Komisji Badań Podstawowych i Zespołu Nauk Rolniczych i Leśnych Komitetu Badań Naukowych, 2002-06 czł. Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przew. I kadencji do 2004; 2000-2003 przew. Rady Nauk. progr. „Polska Dobra Żywność” Min. Roln. i Rozwoju Wsi. publikacje: autor i współautor ok. 300 publikacji naukowych w tym 9 książek i 7 patentów. odznaczenia: Srebrny Krzyż Zasługi (1976), Krzyż Kawalerski OOP (2000), Krzyż Oficerski OOP (2005), Złota Odznaka „Zasłużony dla Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej” (1996), Odznaka Zasłużony dla Rolnictwa (2005), Medal KEN (2006). członkostwo: Pol. Tow. Technologów Żywności, Stow. Naukowo-Techn. Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (od 1990 prezes Zarządu Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego, 1998-2006 prezes Zarządu Głównego, 2006 prezes honorowy i czł. Prezydium Zarządu Głównego), Fundacja na Rzecz Rozwoju i Postępu w Polskim Przemyśle Mięsnym, prezes Zarządu od 1993; Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN; Europejskie Tow. Prawa Żywnościowego; EFLA, od 1993 czł., 2000-06 czł. Zarządu Głównego; Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej, od 2001 czł. nadzwyczajny, 2007 wiceprezes Zarządu Środowiska Mazowsze Północ.
Informator Nauki Polskiej, Warszawa 1973: dr hab. Tyszkiewicz Stanisław Michał (zam. Warszawa, Chmielna 106b m. 68)
Informator Nauki Polskiej, Warszawa 1980: doc. dr hab. Tyszkiewicz Stanisław Michał, technologia żywności pochodzenia zwierzęcego, fizyka techniczna, metrologia (zam. 00-801 Warszawa, Chmielna 106b m. 68)
Informator Nauki Polskiej, Warszawa 1987: doc. dr hab. Tyszkiewicz Stanisław Michał, technologia żywności pochodzenia zwierzęcego, fizyka techniczna, metrologia (zam. 00-801 Warszawa, Chmielna 106b m. 68)
J. Kapuścik (red.), Współcześni uczeni polscy, OPI, Warszawa 1998-2006
Osoba TYSZKIEWICZ Stanisław Michał Dyscyplina: technologia żywności (chemia i technologia żywności pochodzenia zwierzęcego, fizyka techniczna, metrologia, kwalimetria, prawo żywnościowe). Kariera: Absolwent fizyki UAM 1959, dr nauk roln. WSR w Poznaniu 1964, dr hab. SGGW 1969, prof. 1982. Afiliacje: Inst. Przem. Mięsnego i Tłuszczowego: 1959-, kier. Zakł. Jakości i Higieny Produkcji 1971-92, kier. Działu Jakości i Normalizacji 1992-. Staż ACTIM we Francji 1979; research associates Uniw. Stanowego New Jersey Rutgers, New Brunswick, USA 1994.
Baza Jerzego ks. Czartoryskiego - cz.I005100
prof3rp.4.5548
Sources:
- birth: Współcześni uczeni polscy
|
|