|
W stopniach ° wyrażona liczba ogniw w łańcuchu, w którym każda następna osoba jest dzieckiem, rodzicem lub małżonkiem poprzedniej; wersja pełna (przy opłaconym abonamenice) pokazuje wykres powiązania; w wersji darmowej kliknięcie prowadzi do strony o danej osobie.
- CHEŁMICKI Julian Stanisław (1825-1909) ziemianin 5°
- SOBESKI Michał (1877-1939) estetyk, filozof, historyk sztuki, profesor Uniw. Pozn. 5°
- OTMIANOWSKI Telesfor (1850-1939) kupiec nasienny, działacz społeczny 5°
- SOBESKI Edward Tomasz Wincnety (1912-1944) oficer kawalerii WP i Armii Krajowej 6°
- POKRZYWNICKI Michał (1810-1855) prawnik, poseł, syndyk kurii biskupiej 6°
- MICZYŃSKI Kazimierz Jan (1868-1918) profesor rolnictwa Akademii Rolniczej w Dublanach 6°
- HULEWICZ Jerzy (1886-1941) malarz, pisarz 7°
- HEDINGER Witold (1873-1932) polityk 7°
- HULEWICZ Walerian (1818-1891) ziemianin, działacz ekonomiczny 7°
- MICZYŃSKI Kazimierz Adam (1899-1956) rolnik, profesor uprawy roślin Wyższej Szkoły Rolniczej w Krakowie 7°
- HULEWICZ Witold (1895-1941) literat 7°
- GORGOLEWSKI Zygmunt (1845-1903) architekt, budowniczy 7°
- GŁĘBOCKI Józef (1856-1903) poseł na sejm pruski 8°
- GŁĘBOCKI Jan (1853-1922) adwokat, notariusz 8°
- TUCHOŁKOWA Stefania (1871-1924) literatka, publicystka 8°
- SZYDELSKI Stanisław (1892-1942), popularyzator techniki motoryzacyjnej 8°
- CHEŁMICKI Wincenty (1786-1846) poseł, emigrant 8°
- ŁOWIŃSKI Karol Jan (1871-1936) profesor Akademii Górniczej w Krakowie 8°
- SKUBISZEWSKI Ludwik Marcin (1886-1957) lekarz, anatomopatolog, profesor Uniw. Pozn. i Akad. Med. w Poznaniu 8°
- SEMERAU-SIEMIANOWSKI Zbigniew (1915-1990) profesor medycyny 8°
Uwagi
(Hübners) Who is Who w Polsce: Rutkowski Antoni Witold prof. dr hab. zawód: profesor (od 1991 na emeryturze). edukacja: 1939 matura w Gimnazjum im. Czajkowskiego w Poznaniu; 1940-42 Wyższa Szkoła Rolnicza w Czernichowie; 1942-48 Wydz. Rolny Uniwersytetu Poznańskiego: doktor (1951), tytuł: docent (1954), prof. nadzw. (1964), prof. zw. (1969). kariera: 1942-45 instruktor Organizacji Gospodarstw Wiejskich w Nowym Sączu; 1946-54 asystent, adiunkt w Katedrze Technologii Rolnej UP; 1954-59 dyr. Instytutu Przemysłu Ttłuszczowego w Warszawie; 1960-69 z-ca dyr. Instytutu Chemii Ogólnej w Warszawie, kier. Katedry Technologii Żywności ART w Olsztynie; 1969-73 z-ca dyr. Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; 1973-82 kier. Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczów w SGGW; 1977-82 dyr. Instytutu Teclmologii Żywności; 1982-91 kier. Katedry Technologii Produktów Białkowych i Tłuszczowych oraz Zakładu Technologii Przetwórstwa Nasion Oleistych. osiągnięcia: wychowanie licznej kadry następców, w tym 19 profesorów w zakresie szeroko pojętej nauki o żywieniu i żywności. publikacje: ponad 500 prac naukowycb z dziedziny technologii i chemii środków spożywczych; autor 19 książek i skryptów m.in.: „Śruta rzepakowa” 1967, „Preparaty żywnościowe z białka roślinnego” 1981, „Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności” 1997, „Chemia żywności” 2000, „Kompendium dodatków do żywności” 2003. odznaczenia: Krzyż Oficerski, Komandorski i Komandorski z Gwiazdą OOP, Złoty Krzyż Zasługi, Zasłużony Nauczyciel PRL, Order Sztandaru Pracy II kl., doktor honoris causa: AR w Poznaniu, ART w Olsztynie i SGGW w Warszawie. członkostwo: Polska Akademia Nauk, Rosyjska Akademia Nauk Rolniczych, International Academy of Food Science and Technology, czł. honorowy Węgierskiego Tow. Naukowego Przemysłu Żywnościowego. działalność: czł. Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN od 1959, przewodniczący 1969-71 i 78-83; 1986-91 przew. Komitetu Badań Krajów Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej PAN; 1984-89 sekr. naukowy Wydz. Nauk Rolniczych i Leśnych PAN; 1984-89 czł. Prezydium PAN; 1973-90 czł. Centralnej Komisji ds. Kadr Naukowych; od 2001 przew. Fundacji „Pro Scientia et Vita”; 1969-82 przew. Rady Naukowej przy Ministerstwie Przemysłu Spożywczego i Skupu; członek: Komitetu Nagród Państwowych (1971-74), Rady Nauki i Techniki (1969-71), Rady Gospodarki Żywnościowej RM (1984-87), Rady MON ds. Ekologii i Ochrony Środowiska (1979-83); konsultant techn. żywności FAO (1980-82); czł. Prezydium International Research Group sur la Colza (1970-78); czł. zarządu, wiceprezydent International Union of Foods Science and Technology (od 1980); konsultant naukowy International Fundation for Sciences (od 1998), wiceprezydent Fundation Development Polish Agriculture (1986-97); NOT cz.. SITSpoż. (od 1948), czł. ZG, przew. Konwentu Członków Honorowych (od 2002); prezes Polskego Tow. Technologów Żywności (1990-97); czł. komitetów wydawniczych: „Acta Alimentaria Hungarica” Węgry, „Polish Journal of Foud Nutrition Scienves”, „International Food Ingredients” WB, „Przemysł Spożywczy”, „Żywność”, „Postępy Nauk Rolniczych”.
Informator Nauki Polskiej, Warszawa 1973: prof. zw. dr inż. Rutkowski Antoni (zam. Warszawa, Marszałkowska 9/15 m. 32)
Informator Nauki Polskiej, Warszawa 1980: prof. zw. dr inż. Rutkowski Antoni, nauka o żywności, chemia i technologia tłuszczów (zam. 00-626 Warszawa, Marszałkowska 9/15 m. 32)
Informator Nauki Polskiej, Warszawa 1987: prof. zw. dr inż. Rutkowski Antoni, nauka o żywności, chemia i technologia tłuszczów (zam. 00-626 Warszawa, Marszałkowska 9/15 m. 32)
Kto jest kim w Polsce, Interpress 1984
Zawód: profesor (technolog żywności i białek roślinnych, chemia i technologia tłuszczów) Edukacja: studia: Uniwersytet Poznański 1948 Tytuły i stopnie: dr 1951, doc. 1954, prof. nadzw. 1961, prof. zw. 1969, czł. koresp. 1971, czł. rzecz. 1983 PAN, doctor h.c. Akademii Rolniczej w Poznaniu 1983. Biografia Pracownik naukowo-dydaktyczny: asystent, adiunkt Katedry Tech. Rolnej, Uniw. Poznański 1946-54; dyr. Inst. Przem. Tłuszczowego, Warszawa 1954-59, zastępca dyr. Inst. Chem. Ogólnej, Warszawa 1960-69, kier. Katedry Technologii Żywności, WSR Olsztyn 1960-69; zastępca dyr. Inst. Żywności i Żywienia, Warszawa 1969-73; kier. Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczów 1973-82, dyr. Inst. Technologii Żywności, SGGW-AR, Warszawa 1977-82, kier. Zakładu Technologii Przetwórstwa Nasion Oleistych 1982- ; przew. Kom. Technologii i Chem. Żywności PAN 1969-71 i 1978- ; zastępca sekr. Wydz. Nauk Roln. i Leśn. PAN 1972-77 Członkostwo: czł.' Kom. Nagród Państwowych 1971-74, czł. Centralnego Kom. Kwalifikacyjnego Kadr Naukowych 1972-J6, 1979- , czł. SITP Spoż., sekr., wiceprzew. Oddz., Poznań 1948-54, czł. ZG SITP Spoż. 1954- ; czł. zagr tow. naukowych: honor. Węgierskiego Stów. Nauk Przem. Spożywczego 1977, Sekcji Żywności International Union of Pure and Applied Chemistry, Prezydium Consulting Group Internationale Recherche sur la Colza 1970-78; przew. Komisji Rewizyjnej International Union of Food Science and Technology 1978- , czł. Kom. Wykonawczego 1982- ; przew. Rady Naukowej przy Ministrze Przem. Spożywczego i Skupu 1969-81; czł. Rady Naukowej Inst. Polityki Roln. WSNS przy KC PZPR 1978-81, czł. Prezydium Rady Naukowo-Tech. Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej 1981- ; czł. PZPR 1963- , czł. Komisji,Roln. KC PZPR 1972-75 Odznaczenia: Krzyż Komandorski i Oficerski OOP i inne. Dorobek: Publikacje: prace z dziedziny technologii i chemii środków spożywczych, m.in. olejów roślinnych, roślinnych preparatów białkowych oraz śrut poekstrakcyjnych, zwłaszcza rzepakowych, ich wartości pokarmowej; około 180 prac naukowych opublikowanych m.in. w czasopismach zagr. „Jour. of American Oil Chemists' Society”, „Rivista Italiana delle Sostanze Grasse”, „Revue Franęaise Corps Gras”, „Fette-Seifen-Anstrichmittel”, „Die Nahrung”, oraz „Acta Alimentaria Polonica”; 150 artykułów naukowo-tech., głównie w „Przemyśle Spożywczym”, 11 książek i skryptów, 9 patentów. Prywatnie: Czas wolny: turystyka i fotografia. Adres: ul. Marszałkowska 9/15 m. 32,00-626 Warszawa, tel. 25-11-61.
eKartoteka miasta Poznania - epoznan.910711
J. Kapuścik (red.), Współcześni uczeni polscy, OPI, Warszawa 1998-2006
Osoba RUTKOWSKI Antoni Dyscyplina: technologia żywności (chemia i technologia olejów i tłuszczów oraz funkcjonalnych dodatków do żywności). Kariera: Absolwent UP 1948; dr 1951, doc. Inst. Przem. Tłuszcz. 1954, prof. nadzw. 1964, prof. zw. 1969; czł. koresp. PAN 1971, czł. rzecz. PAN 1983; dr h.c.: AR w Poznaniu 1984, ART w Olsztynie 1986, SGGW 1990. Afiliacje: UP: asystent, adiunkt 1946-54; Inst. Przem. Tłuszcz, w Warszawie: dyr. 1954-59; Inst. Chemii Ogólnej w Warszawie: zast. dyr. 1960-69; ART. w Olsztynie: kier. Kat. Technol. Żywności 1960-69; Inst. Żywności i Żywienia w Warszawie: zast. dyr. 1969-73; PAN: zast. Sekr. Wydz. Nauk Roln. i Leśnych 1972-77, Sekr. Wydz. 1984–89; SGGW: dyr. Inst., kier. Kat. Technol. Produktów Białkowych i Tłuszczowych 1973-91.
prof3rp.3.4343
sw.1240433 Who is who w Polsce, Zug 2008
źródła:
- urodzenie: Współcześni uczeni polscy - zgon: https://www.wikidata.org/wiki/Q54959706
|
|